«یکتا فهندژ سعدی»، شهروند ۳۵ ساله بهایی

«یکتا فهندژ سعدی»، شهروند ۳۵ ساله بهایی ساکن شیراز در روز پنج شنبه ۲۲ آذر ماه پیامکی را از سایت «ثنا»، سامانه ابلاغ الکترونیکی قضایی دریافت کرد به این مضمون که طبق رای صادره در شعبه‌ای در دادگاه انقلاب اسلامی شیراز به ریاست قاضی «محمد مجتبی رودیجانی»، او به طور غیابی به ۱۱سال حبس تعزیری محکوم شده است و ۲۰روز برای تقاضای تجدیدنظر فرصت دارد.
طبق حکم صادره، یکتا فهندژ سعدی به دو اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «تشکیل گروه غیرقانونی» محاکمه و به اشد مجازات محکوم شده است. این شهروند بهایی طبق ماده ۵۰۰ «قانون مجازات اسلامی»، به یک سال حبس تعزیری و بنا به ماده ۴۹۸ همین قانون، به ۱۰سال حبس تعزیری و در مجموع، به ۱۱سال حبس تعزیری محکوم است.
 ماده ۵۰۰قانون مجازات اسلامی می‌گوید هر کس علیه نظام جمهوری اسلامی ایران یا به نفع گروه‌ها و سازمان‌های مخالف نظام به هر نحو فعالیت تبلیغی کند، به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.
ماده ۴۹۸ این قانون نیز تاکید می کند: «هر کس با هر مرامی، دسته، جمعیت یا شعبه جمعیتی بیش از دو نفر در داخل یا خارج از کشور تحت هر اسم یا عنوانی تشکیل دهد یا اداره نماید که هدف آن برهم زدن امنیت کشور باشد و محارب شناخته نشود، به حبس از دو تا ۱۰ سال محکوم می‌شود.»
حکم صادره در حالی به این شهروند بهایی اعلام شده که او هیچ اطلاعی از زمان و چگونگی تشکیل دادگاهش نداشته است.
ساعت ۱۰ شب یک شنبه ۲۵ اسفند ماه ۱۳۹۲، ماموران اداره اطلاعات شیراز به منزل یکتا فهندژ هجوم برده و پس از دو ساعت بازرسی منزل و ضبط لپ تاب و کتاب های مذهبی موجود، یکتا را بازداشت و به بازداشتگاه موسوم به «پلاک ۱۰۰» که متعلق به اداره اطلاعات شیراز است، منتقل کردند. او پس از ۵۶ روز بازجویی و حبس انفرادی، با وثیقه ای برابر با ۲۰۰میلیون تومان آزاد شد.
جلسه دادگاه این شهروند بهایی پس از گذشت سه سال، روز ۲۷ خرداد ۱۳۹۵ در شعبه یک دادگاه انقلاب اسلامی شیراز به ریاست قاضی «محمود ساداتی» برگزار و یکتا به اتهامات «تشکیل و عضویت در تشکیلات غیرقانونی» و «تبلیغ علیه نظام»، بنا بر مواد ۴۹۸، ۴۹۹ و ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی به پنج سال حبس تعزیری محکوم شد.
حکم بدوی روز ۳۰ آذر ماه همان سال در شعبه ۱۷ دادگستری مورد تجدیدنظر قرار گرفت و به دو سال حبس تعزیری و پنج سال حبس تعلیقی تغییر کرد. سه ماه بعد، روز ۲۸ اسفند ماه، ماموران انتظامی سرزده و بدون نشان دادن حکم یا احضاریه به منزل یکتا فهندژ مراجعه کرده و او را جهت گذراندن محکومیت، بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل کردند.
حکم  وی در شعبه ۳۶ دیوان عالی کشور نقض و یکتا فهندژ بعد از ۷۴ روز زندان، با همان سند ۲۰۰ میلیون تومان قبلی، در روز۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۶ به طور موقت آزاد شد. ۱۴ مرداد همان سال، اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروند بهایی در شعبه دوم دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی «رشید رشیدی» تشکیل و جلسه آخرین دفاعیات او به ۱۵ مهر موکول شد. اما چند روز قبل از این تاریخ، بدون اعلام دلیل از دادسرا به وکیل او ابلاغ می‌کنند که این جلسه تشکیل نخواهد شد و تاریخ بعدی متعاقبا به اطلاعش خواهد رسید. پس از گذشت یک سال اما ناگهان روز ۲۲ آذر پیامکی به یکتا فهندژ می‌رسد که به ۱۱سال حبس تعزیری محکوم شده است.
در همین رابطه، یک حقوق دان از شیراز به «ایران وایر» می‌گوید حکم جدید یکتا، نقض قانون است: «وقتی حکمی نقض می‌شود، بدین معنا است که محکومیت مجرم برابر با جرم انجام شده نیست و بیش تر از آن است. پس دادگاه تجدیدنظر باید رأی به تبرئه یا محکومیت کم تر ‌دهد. اما در مورد خانم فهندژ، حکم جدید از پنج سال به ۱۱سال افزایش یافته است.»
این حقوق دان می‌گوید: «دلیل بازداشت خانم یکتا فهندژ، علت دستگیری اکثر بهاییان است. حاکمیت معتقد است تشکیلات مذهبی بهایی در ایران ممنوع است و حتی اگر دو سه نفر بهایی دور هم جلسه دعایی داشته باشند، تشکیل و عضویت در گروه غیرقانونی محسوب می شود. این در حالی است که در "قانون اساسی" تصریح شده است که همه افراد صرف‌نظر از تفاوت‌هایشان، باید از حقوق انسانی برابر برخوردار باشند. از جمله این حقوق، حق آزادی بیان و عقیده است. اما در عمل، بهاییان در ایران نه فقط حق ابراز عقیده ندارند بلکه امثال یکتا فهندژ، چنان چه بخواهند فرزندان خویش را با تشکیل کلاس‌ها یا برنامه‌هایی که حق مسلم آن ها است، طبق عقیده‌ خود تعلیم و تربیت اخلاقی و روحانی دهند، با اتهام تشکیل گروه غیرقانونی مواجه خواهند شد.»
یکتا فهندژ  یکی از صدها دانشجوی بهایی است که در سال‌های اخیر از دانشگاه‌های ایران اخراج شده است. او پس از هفت ترم تحصیل در رشته زبان و ادبیات انگلیسی در «دانشگاه پیام نور» شیراز، به دلیل پیروی از آیین بهایی، از ادامه تحصیل بازماند. این دانشجوی محروم از تحصیل، بارها توسط ماموران وزارت اطلاعات ایران بازداشت، بازجویی و تحت فشار قرار گرفته است.
روز۱۴ بهمن ۱۳۹۰ نیز ماموران وزارت اطلاعات به طور هم زمان منازل ۳۰شهروند بهایی را در شیراز تفتیش و ۱۱ تن را بازداشت کرده بودند. یکتا فهندژ یکی از بازداشت شدگان این واقعه بود که پس از ۸۲ روز، به قید وثیقه ۱۰۰ میلیون تومان از بازداشتگاه پلاک ۱۰۰آزاد شد. او در تیر ماه سال ۱۳۹۲ هم به اتهام های «تبلیغ علیه نظام» و «تشکیل و عضویت در تشکیلات مذهبی غیرقانونی بهایی»، طبق مواد ۴۹۸، ۴۹۹و ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی، در دادگاهی به ریاست قاضی رشیدی محاکمه و به پنج سال حبس تعلیقی محکوم شد.
ماده ۴۹۹این قانون می‌گوید: «هر کس در یکی از دسته‌ها یا جمعیت‌ها یا شعب جمعیت‌های مذکور در ماده (۴۹۸) عضویت یابد، به سه ماه تا پنج سال محکوم می‌شود مگر این که ثابت شود از اهداف آن بی‌اطلاع بوده است.»
حکم بدوی یکتا در شعبه ۱۶ تجدید نظر دادگستری شیراز به ریاست «محمدوحید ذاکرنیا» دوباره بررسی و رأی به تبرئه یکتا فهندژ از اتهامات وارده داده شد.  
صبح روز شنبه ۲۶ تیر ماه ۱۳۹۵، ماموران وزارت اطلاعات در شیراز، شش تن، از جمله یکتا فهندژ سعدی که در منزل یکی از دوستانشان در حال گفت‌و‌گو در مورد مسایل محیط زیست بودند، بازداشت کردند. این شهروندان در روزهای تعطیل، اقدام به پاک‌سازی طبیعت اطراف شیراز می‌کردند. مأموران به منزل نیکتا فهندژ می‌روند و با رفتاری توهین آمیز، محل را تفتیش و کلیه وسایل شخصی و مذهبی او، حتی وسایل شخصی خواهرش که میهمان شان بوده است را هم ضبط می‌کنند.
یکتا پس از ۸۱ روز بازجویی و حبس انفرادی، روز ۱۳ مهرماه به قید وثیقه ۲۵۰ میلیون تومانی آزاد شد. اتهامات او در این پرونده جدید، به جز موارد «تبلیغ علیه نظام» و «تشکیل و عضویت در گروه‌های غیرقانونی بنا به ماده ۵۰۸ قانون مجازات اسلامی»، ارتباط با دول متخاصمه هم هست. این ماده قانونی می‌گوید هر کس یا گروهی با دول خارجی متخاصم به هر نحو علیه جمهوری اسلامی ایران همکاری کند، در صورتی که «محارب» شناخته نشود، به یک تا ۱۰ سال حبس محکوم می‌شود.
این پرونده یکتا هنوز در  دادسرای انقلاب شیراز باز است و دادگاه آن تشکیل نشده است.
روز ۲۹ مهرماه ۱۳۹۶، ماموران امنیتی برای چهارمین دفعه منزل شخصی یکتا فهندژ را بازرسی و او را برای پاره‌ای توضیحات احضار کردند. یکتا پس از پنج روز، به پلاک ۱۰۰مراجعه می کند ولی به او پاسخ می‌دهند: «فعلا با تو کاری نداریم، منتظر باش تا دوباره احضارت کنیم.»

فشار اقتصادی نهادهای امنیتی بر خانواده عباس لسانی

فشار اقتصادی نهادهای امنیتی بر خانواده عباس لسانی

خبرگزاری هرانا – خانواده عباس لسانی فعال ترک (آذربایجانی) ساکن اردبیل و زندانی سیاسی سابق، تحت فشارهای اقتصادی توسط نهادهای امنیتی قرار گرفته‌اند. به گفته عباس لسانی، محل کسب پسرش علی لسانی بدون دلیل و با اخطار پلمب مواجه شده و دامادش در تهران به دلایل عقیدتی از کار اخراج شده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۱۷ آذرماه ۹۷، علی لسانی فرزند عباس لسانی به دلایلی که آن را ناشی از فشار نهادهای امنیتی بر روی صنف مربوط به کار خود خوانده، با اخطار پلمب محل کسب مواجه شده است.

عباس لسانی، فعال ترک (آذربایجانی) در گفتگو با گزارشگر هرانا گفت: “این گونه فشارها بر روی فعالین ترک طی سالیان اخیر بارها رخ داده است. پلمب محل کسب علی به دلیل نسبت با من و فعالیت‌های خودش تنها نمونه‌ای از این قبیل فشارهاست. علی حدود ۱۸ ماه قبل اقدام به راه‌اندازی مغازه تعمیرات طلا کرده همزمان برای دریافت پروانه کسب این محل نیز اقدام کرده است.

با توجه به اینکه هیچ گونه دلیلی برای ندادن پروانه کسب وجود ندارد و اظهارات رئیس اتحادیه این صنف مبنی بر اینکه از سال ۹۶ بارها اداره اطلاعات فشار آورده‌اند که دستور پلمب این محل کسب را صادر کند، مشخص است که تنها دلیل برای این عمل صرفا فشار آوردن از هر طریقی به خانواده و نهایتا به خود من است”.

وی همچنین افزود: “از طرف دیگر موسی قاسمی داماد من نیز که به عنوان پیمانکار در پروژه دانشگاه محمدباقر در تهران مشغول به فعالیت بود طی روزهای اخیر از ادامه فعالیت خود منع و اخراج شده است. به او گفته‌اند که قراردادتان لغو شده و در جواب او که علت را پرسیده بود گفته‌اند «ما با تجزیه‌طلب‌ها کار نمی‌کنیم»”.

لازم به یادآوری است عباس لسانی از فعالان شناخته شده ترک  (آذربایجانی) ساکن اردبیل است که بارها به دلیل فعالیت های خود بازداشت و چند سال را در زندان سپری کرده است.

این شهروند اردبیلی پیش از این نیز به بهانه هایی مانند “نام مغازه” تحت فشار اقتصادی قرار گرفته بود به طوری که در سال ۸۸ شورای تامین استان اردبیل دستور لزوم تغییر نام ترکی مغازه او را صادر کرد.

محکومیت دو وکیل دادگستری به ۱۲ سال حبس


دو وکیل دادگستری به نام‌های آرش کیخسروی و قاسم شعله‌سعدی به اتهام اجتماع و تبانی و فعالیت تبلیغی علیه نظام در مجموع به ۱۲سال حبس محکوم شدند.
ابوذر نصراللهی، وکیل مدافع آرش کیخسروی اعلام کرد « آرش کیخسروی به اتهام “اجتماع و تبانی” به پنج سال و به اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس محکوم شده استبراساس گفته این وکیل دادگستری، قاسم شعله‌سعدی، از دیگر وکلا بازداشت شده همراه با موکلش با محکومیت مشابه مواجه شده است.
قاسم شعله‌سعدی و آرش کیخسروی، از وکلای دادگستری روز ۲۷ مرداد ۹۷ پس از یک تجمع مسالمت‌آمیز مقابل مجلس ایران، در اعتراض به قرارداد تقسیم خزر بازداشت و پس از صدور قرار کفالت، به زندان تهران بزرگ (فشافویه) منتقل شده‌اند.
از میان آنان قاسم شعله‌سعدی روز ۱۳ آذرماه ۱۳۹۷ در پایان ساعات اداری با قرار وثیقه و کفالت از زندان آزاد شده است.
سازمان عفو بین الملل روز ۱۲ شهریور ۱۳۹۷، با محکوم کردن بازداشت گسترده وکلا و فعالان حقوق زنان در ایران اعلام کرد «مقامات ایرانی با این بازداشت‌های غیرقانونی به دنبال سرکوب کامل جامعه مدنی و قرار دادن مدافعان حقوق بشر در جوی سرشار از ارعاب و خفقان هستندفیلیپ لوتر مدیر تحقیقات بخش خاورمیانه و آفریقای شمالی عفو بین الملل اعلام کرد «وضعیت حقوق بشر در ایران به نطقه‌ی بحران رسیده است. ابراز نگرانی‌های ملایم کافی نیست. ما خواهان واکنش جدی از سوی جامعه بین المللی هستیم. آنها باید از مقامات ایران بخواهند که حملات خود علیه مدافعان حقوق بشر از جمله وکلای حقوق بشری و فعالان حقوق زنان را متوقف کنند و بلافاصله و بدون قید و شرط کسانی که اخیرا بازداشت شده اند را آزاد کرده و تضمین کنند که هر فرد بازداشت شده از زمان دستگیری به وکیل دسترسی داشته باشد
لازم به ذکر است که رژیم ایران طی سال‌های اخیر با احضار، بازداشت، صدور احکام سنگین با اتهامات امنیتی و سیاسی حقوق وکلا و مدافعان حقوق بشر و زندانیان سیاسی را سلب کرده استتنها در سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۴ وکیل و فعال حقوق بشری توسط رژیم ایران بازداشت شده‌اند.

زندان رجایی‌شهر؛ انتقال سعید شیرزاد به بیمارستان و آسیب دیدگی کلیه ها


زندان رجایی‌شهر؛ انتقال سعید شیرزاد به بیمارستان و آسیب دیدگی کلیه ها 

خبرگزاری هرانا _ سعید شیرزاد، زندانی سیاسی محبوس در زندان رجایی‌شهر کرج اوایل این هفته در پی درد شدید کلیه به بیمارستان مدنی کرج اعزام شد. پس از انجام سونوگرافی مشخص شد که کلیه‌ی راست این زندانی تا ۸ سانتی‌متر کوچک شده و کلیه‌ی چپ وی نیز کیست دارد. این وضعیت در پی عدم رسیدگی پزشکی در زندان و همچنین ممانعت از اعزام وی به مراکز درمانی خارج از زندان به‌وجود آمده است. سعید شیرزاد در سال‌های اخیر  بارها دست به اعتصاب غذاهای طولانی‌مدت زده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سعید شیرزاد، زندانی سیاسی که
پنجمین سال از حبس خود را در زندان رجایی‌شهر می‌گذراند، ماه‌هاست از درد شدید کلیه رنج می‌برد. وی علی‌رغم مراجعات پیاپی‌ به بهداری زندان و درخواست از دادستانی مبنی بر اعزام به متخصص کلیه در نهایت اوایل هفته‌ی جاری به صورت اورژانسی به بیمارستان مدنی کرج اعزام شد.

یک منبع مطلع از وضعیت این زندانی به گزارشگر هرانا گفت: “با گذشت چندین ماه از وضعیت نامناسب جسمی سعید شیرزاد، این زندانی اوایل هفته‌ی جاری به بیمارستان مدنی کرج اعزام شد، پس از انجام سونوگرافی مشخص شد که کلیه‌ی راست وی بیش از حد و تا اندازه‌ی ۸ سانتی‌متر کوچک شده است که این اندازه بیست‌وپنج درصد از حد نرمال کوچک‌تر است. از طرفی با اینکه اندازه‌ی کلیه‌ی چپ وی نرمال و ۱۱ سانتی‌متر است، اما داری کیست است. در واقع هر دو کلیه‌ی این زندانی در وضعیت نامناسبی هستند”.

این منبع افزود: “سعید شیرزاد سال گذشته بارها به دلیل درد کلیه به بهداری مراجعه کرده است، بهداری زندان هم از دادستانی درخواست کرده که این زندانی را به بیمارستان خارج از زندان و به پزشکان متخصص اعزام کند؛ اما دادستانی از قبول این درخواست امتناع کرد تا اینکه اوایل هفته‌ی جاری در پی وضعیت نامناسب و درد شدید کلیه‌ها به صورت اورژانسی از زندان به بیمارستان اعزام شد”.

سعید شیرزاد در تیرماه سال جاری به‌خاطر دیسک کمر و التهاب شدید اسپاسم در ناحیه‌ی پایین کمر و با وجود تاکید پزشکان متخصص و بهداری زندان مبنی بر نیاز به تحت درمان بودن و اعزام به بیمارستان، از دریافت این خدمات محروم شده بود. این زندانی اکنون از لحاظ جسمی در وضعیت بدی به سر می‌برد و دچار بیرون‌زدگی مهره‌ی ستون فقرات و آب‌آوردگی کمر شده است. با این‌حال بیشتر از سه ماه است که دادستانی از صدور مجوز برای اعزام او و سایر زندانیان زندان رجایی‌شهر کرج به بیمارستان جلوگیری می‌کند و در این مدت از رسیدگی به وضعیت حسن صادقی، آرش صادقی، مجید اسدی و شهرام پورمنصوری در حالی که نیاز فوری به رسیدگی پزشکی و خدمات درمانی دارند، جلوگیری شده است.

آرش صادقی کنشگر مدنی محبوس در زندان رجایی شهر کرج است که از چندی پیش مشخص شد به نوع بدخیم سرطان استخوان به نام کندرو سارکوم مبتلا شده است. هرانا پیش‌تر گزارشی در باره‌ی آخرین وضعیت سلامتی این زندانی تهیه کرده است.  
حسن صادقی، زندانی محبوس در زندان رجایی‌شهر به دلیل تحمل شکنجه‌های اعمال شده در زمان بازداشت و شرایط بد زندان به بیماری‌های بسیاری از جمله آب‌سیاه چشم، شکستگی هر دو پاشنه پا، عفونت دستگاه گوارشی و زخم شدید معده مبتلا شده است. 
مجید اسدی، زندانی محبوس در سالن ۱۰ زندان رجایی شهر از التهاب ستون فقراتش رنج می‌برد و به مرور در پی عدم رسیدگی بهداری زندان و ممانعت از اعزامش به بیمارستان یکی از مهره‌های ستون فقراتش تغییر شکل داده است. همچنین دادیار زندانیان سیاسی و امنیتی زندان رجایی‌شهر در آبان ماه سال جاری از اعزام شهرام پورمنصوری برای جراحی کمر ممانعت به عمل آورده است.
سعید شیرزاد، فعال سیاسی، در دوازدهم خردادماه ۱۳۹۳، در محل کار خود در پالایشگاه تبریز بازداشت و ابتدا به زندان اوین منتقل شد و پس از مدتی به زندان رجایی شهر کرج تبعید شد.
این زندانی سیاسی پس از چندین مرتبه تعویق دادرسی، نهایتاً شهریورماه ۱۳۹۴ از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی و با حضور وکیل او امیرسالار داودی پس از گذشت پانزده ماه از تاریخ بازداشتش، به اتهام «ﺍﺟﺘﻤﺎﻉ ﻭ ﺗﺒﺎﻧﯽ ﺑﻪ ﻗﺼﺪ ﺍﻗﺪﺍﻡ ﻋﻠﯿﻪ ﺍﻣﻨﯿﺖ ﮐﺸﻮﺭ» به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.
جلسه دادگاه تجدیدنظر سعید شیرزاد ۲۶ فروردین‌ماه ۱۳۹۶ پس از گذشت حدود یک سال و نیم از تاریخ دادگاه بدوی در فضایی پرتنش در شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران مستقر در دادگاه انقلاب، برگزار شد.
همین‌طور لازم به اشاره است، سعید شیرزاد پیش‌تر در ٣١ مردادماه ۱۳۹۱، زمانى که براى امداد و کمک‌رسانی به مردم زلزله زده آذربایجان شرقی به اهر رفته بود، در ماجرای موسوم به “امدادرسانان کمپ سرند” بازداشت و پس از گذراندن ١٩ روز با قید کفالت از زندان آزاد و مدتی بعد به یک سال حبس تعلیقی از بابت آن محکوم شد.

مدت محکومیت این زندانی سیاسی با اجرایی شدن حکم یک سال حبس تعلیقی از بابت پرونده‌ای قدیمی به شش سال حبس افزایش یافت. وی درحالی‌که حبس ۶ ساله خود را تحمل می‌کرد با دو پرونده جدید دیگر روبرو شد که یکی از آنها که برگرفته از اعتراض سعید شیرزاد و هم بندیانش در پی انتقال زندانیان سیاسی به بندی فوق امنیتی در زندان رجایی شهر کرج بود. وی در این پرونده توسط شعبه ۱۱۶۲ دادگاه کیفری ۲ تهران به شش ماه حبس تعزیری محکوم شد.

هرانا پیش‌تر در مهرماه سال جاری طی گزارشی به مشکلات بند زندانیان سیاسی در زندان رجایی شهر کرج ازجمله عدم  رسیدگی پزشکی به زندانیان پرداخته بود.
این خبرگزاری پیش‌تر نیز در گزارشی به بررسی آخرین وضعیت سعید شیرزاد و پرونده‌های مفتوحه علیه وی پرداخته بود.

محكوميت رحيم غلامى به يك سال زندان

محکومیت رحیم غلامی به یک سال زندان رحیم غلامی فعال مدنی، محقق، شاعر و نویسنده آذربایجانی به یک سال حبس تعزیری محکوم شد. این زندانی آذر...